Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Investeşte în oameni
Conţinutul acestui site nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Alcool

Devenim dependenti de alcool atunci cand el ne ajuta sa ne adaptam si sa facem fata la situatii dificile despre care credem ca ne-ar fi greu sau nu am putea face fata. Alcoolul are diferite efecte si daca avem o experienta placuta sau ni se pare ca aduce „beneficii”, exista posibilitatea sa repetam consumul. Astfel invatam sa consumam alcool pentru „avantajele” acestuia. Pe termen scurt consumul nu prezinta dezavantaje (in special la inceput), insa pe termen lung ele vor incepe sa apara.

  • Consumand repetat devenim din ce in ce mai toleranti la alcool, ne creste rezistenta, nu ne mai ametim de la 3 pahare, ci de la 5. O toleranta ridicata la alcool este un semn al unei posibile dependente.
  • Un alt semn al dependentei este atentia persoanei orientata foarte mult catre consumul de alcool.
  • Aparitia sevrajului, care incepe de la 4-6 ore de la consum, pana la 3-5 zile. Simptome obisnuite sunt: tremurat, insomnie, tahicardie (iti bate inima repede, ai pulsul ridicat), frisoane, nervozitate, irascibilitate, pofta de a consuma alcool. Simptome severe sunt halucinatii vizuale sau auditive, delir, transpiratii abundente, convulsii. Cele severe sunt prezente la 3-5% din persoanele cu sevraj, insa au un risc foarte mare pentru sanatate, inclusiv riscul de a deceda. Din aceasta cauza dezalcoolizarea este realizata doar in spital, pentru ca persoana sa fie supravegheata si ingrijita.

In cazul in care doresti sa stii daca tu sau cineva apropiat aveti un consum de alcool periculos pentru sanatate, Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit urmatoarele praguri de consum:

  • Pentru barbati: 2 unitati/zi, 4 unitati/ocazie si 14 unitati/saptamana.
  • Pentru femei si varstnici: 1 unitate/zi, 2 unitati/ocazie si 7 unitati/saptamana.

O unitate inseamna 1 bere la 330ml, 1 pahar de vin de 125 ml sau un shot de tarie (vodca, tuica) de 40ml. Acest tip de consum este recomandat doar persoanelor sanatoase, care nu au un diagnostic grav de sanatate precum: ciroza, ulcer, hepatitata C, B , varice esofagiene etc.

Daca te regasesti in cele de mai sus sau cunosti pe cineva care prezinta aceste simptome, noi putem ajuta! Ne poti contacta la: 0787.529.448, contact@clinica-aliat-brasov.ro.